Pionir A.D. - Srbobran

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Osnovno O Nama

O Nama

Štampa PDF

O nama

Najplodniji černozem u Evropi – bački kod Srbobrana deli od varoši Veliki bački kanal.Vazda praktični Srbobranci su južni otcepljeni deo  hatara nazvali “preko bare“.To je i adresa jednog od naših, danas najuzornijih poljoprivrednih imanja - Pionir,AD Srbobran, Salaš preko bare 27.
“Pionir“ je kao društveno poljoprivredno preduzeće osnovan 01.07.1962. godine kao ogledno zalivno polje hidrosistema Dunav -Tisa –Dunav.Od 1975 je u sastavu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta pa sve do 31.10.1989. od kada postaje samostalno društveno preduzeće a 25.12.2002. godine je transformisan u akcionarsko društvo. Od 30.06.2003. godine, Pionir je u većinskom vlasništvu konzorcijuma Prof.Dr Miroslav Malešević Ono što posebno pleni sve posetioce i poslovne partnere, kada dođu na Pionir je besprekornost u svakom pogledu, od prelepo i ukusno uređenog ekonomskog dvorišta i upravne zgrade, dobre infrastrukture, do čistih i prelepih polja pod semenskim usevima.Imidž dobrog i sigurnog poslovnog partnera, stvaran proteklih četrdeset godina, pažljivo se neguje, unapređuje i potvrđuje iz godine u godinu.
Sama reč pionir, između ostalog znači biti prvi i krčiti put ostalim, što se u našem slučaju najbolje i potvrđuje, kada je u pitanju savremena poljoprivredna proizvodnja a kroz testiranje novih sorata, hibrida, agrotehnike, tehnike, navodnjavanja... 
Poljoprivredna proizvodnja se organizuje na površini od 1.350 hektara obradiviog zemljišta.Strukturu proizvodnje čini pre svega proizvodnja naturalnog semena Novosadskih sorata i hibrida poljoprivrednog bilja - pšenice, soje, kukuruza,suncokreta,...Sama proizvodnja je organizovana na visokom stručnom nivou uz poštovanje najnovijih naučnih i stručnih dostignuća iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Pored stalno uposlenih, svoju naučnu i stručnu pomoć, nesebično pružaju naučni i stručni radnici Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.
Na obradivoj površini postoje uslovi za uspešnu ratarsko – povrtarsku proizvodnju u sistemu za navodnjavanje.Postojeći hidrosistem omogućuje da se u toku godine navodnjava oko 1200 ha obradive površine što omogućuje visoku i stabilnu proizvodnju.

Pored proizvodnje na otvorenom polju posedujemo i pola hektara plastenika u kojem se organizuje proizvodnja semena hibridnog paradajiza.

Osnovni cilj i moto proizvodnje je proizvesti što kvalitetnije seme, koje je kontrolisano i uredno certifikovano u svakoj fazi proizvodnje a prema našim i evropskim standardima.I ova saradnja se ogleda u izuzetno tesnoj vezi sa Poljoprivrednom stanicom iz Vrbasa, Nacionalnom laboratorijom NLIS iz Novog Sada i Naučnim institutom za ratarstvo i povrtarstvo.
Nakon proizvodnje na parceli, proizvodni ciklus se nastavlja u skladištima i doradi naturalno proizvedenog semena.U funkciji je sušara kapaciteta cca 1.000 tona semenskog kukuruza u sezoni.Pored primarne dorade semenskog kukuruza dorađuje se i do 3.000 tona semenske pšenice i isto toliko semenske soje.
Posedujemo i sušaru za sušenje merkantilnog semena ratarskog bilja kapaciteta 250 t / 24 h. a uglavnom je u službi uslužnog sušenja merkantilnog kukuruza.
U želji da se proširi delatnost i donesu novi poslovi, preduzeće je u 2005. godini investirslo u opremu za extrudiranje punomasnog i polumasnog sojinog griza i ceđenje sojinog ulja iz merkantilnog zrna soje, kapaciteta 500 kg /čas.Pored toga grade se silosi kapaciteta 1.200 tona u prvoj fazi izrade kao i dodatnih 1.200 tona u narednoj fazi.

Tokom godine Pionir poseti veliki broj gostiju iz zemlje i sveta.Posebno, svake godine, početkom septembra meseca, na poljima Pionira  se  organizuje,  jedinstvena  u  svetu,  manifestacija - takmičenje «24 ČASA ORANJA» uz istovremeni prikaz poljoprivredne tehnike u mestu i radu, jedinstvenom sajmu poljoprivrede,  industrije i trgovine  « SPIT – u » .

Naša adresa je Salaš preko bare 27, 21480 Srbobran, Srbija

Poslednje ažurirano sreda, 27 februar 2019 08:01